Üdvözlünk a 2021-es Baptista Nőkonferencián!

Örülünk, hogy ma csatlakozol hozzánk.

Legyen áldás neked ez

A nagy utazás

A nagy utazás. De mi is ez?

Az igazi Nagy utazás maga az élet.

Az időnek egy pontján megérkeztünk erre a világra, ezzel kezdetét vette az utazásunk. Ennek az útnak megvannak a maga szakaszai. Minden szakasz egy lehetőség, amely vagy előre visz minket, beteljesít, vagy csalódásként éljük meg, és visszavet az utunkon. Salamon azt mondta: „Mindennek megszabott ideje van, megvan az ideje minden dolognak az ég alatt.”(Préd.3:1.)

Milyen áldás, ha tudjuk, értjük, mikor minek van itt az ideje az életünkben! Ha azt tesszük, arra fókuszálunk, aminek épp most van az ideje. Nem folyton a távoli jövőtől reméljük a boldogságot, vagy a múlt nagyszerű pillanatait sóhajtozzuk vissza. Mert „Többet ér az, amit lát a szem, mint ami után sóvárog a lélek. Ez is hiábavalóság és hasztalan erőlködés.” (Préd. 6:9.) Szeretnénk, ha ez a különleges konferencia ebben segítene, megélni a jelent a lehető legteljesebb módon és így készülni utazásunk következő szakaszaira.

Hát nem érdekes, hogy egy világjárvány idején, több mint egy éve az otthonainkba zárva épp az „utazás” témakörben tartunk konferenciát?! Ki hitte volna tavaly, amikor elhalasztottuk, hogy egy év alatt se sokat változik majd a helyzetünk? Talán mégse véletlen ez a történés. Talán az elmúlt hónapok eseményei, az élet törékenységével, az ember esendőségével való mindennapos szembesülésünk most nyitottabbá tesz a belső utazásra, hogy készek legyünk számot vetni és ha kell átértékelni, átütemezni a dolgainkat. Mert a döntés a mi kezünkben van – leginkább rajtunk múlik, hogy milyen is lesz a mi nagy utazásunk.

Konferenciánk főelőadója Uzsalyné Dr. Pécsi Rita

Délelőtti előadásán életszakaszaink esélyeiről és veszélyeiről beszél majd „Beteljesedés, vagy leépülés?” címmel. Második előadása kifejezetten a női szempontokra fókuszál. A családi életciklusokat is ebből a nézőpontból tárja elénk, valamint a női agy, problémamegoldás, és kommunikáció jellegzetességeiről is beszél majd nekünk. Kitér a karrier- család feszültségekre, valamint a hitbeli vonatkozásokra is.

A dicsőítésben a Pécsi Szeretetvár Baptista Gyülekezet Női Dicsőítői vezetnek majd bennünket. Róluk bővebben itt.

Az idei konferencia az online térben zajlik, de két helyszínről közvetítjük nektek. 

Az előadások, dicsőítések és élő bejelentkezések a Pécsi Szeretetvár Baptista Gyülekezetből történnek. 

A talk showk és néhány más program pedig Budapestről, a Király utcai Huszonhat fok nevű helyről érkeznek hozzánk. Ez egy hatalmas ősoázis tele növénnyel a belváros szívében, egy nagyon zöld, botanikus tér, ahol a természet kel életre egy különleges belső térben.  A mindig 26 fokos 26° Budapest legzöldebb kertje, ahol nincsenek évszakok, csak az igazi, mediterrán nyár, az év minden napján. Ez egy igazán különleges hely közös nagy utazásunkhoz.

Mit tartogat még ez a szombati utazás?

Az előadásokon, a virtuális közösségen és dicsőítésen túl többféle programmal is várunk benneteket. 

A korán érkezőket ráhangolódásként 9.20-tól egy kötetlen beszélgetéssel várja a Baptista Női Misszió csapata. Az utazásokról, élményeinkről és magáról a konferenciáról beszélgetünk majd.

A nőkonferencia apropóján egy utazás-os különkiadással jelentkezik az Igeidők magazin gasztroblogja, a LelkiSÉF. „Mi kerül az uticsomagba?” – a kérdésre Mészáros Balázs séf és vendégei: Valeria Campbell (NMJA, misszionárius) és Zentai Zsuzsa (Wycliffe Bibliafordítók) válaszolnak, akik a misszióban szerzett élményeiket is megosztják velünk a konyhai munkák közepette.

Napközben két másik talk showval is várunk benneteket a budapesti helyszínről.

„Ha volna még időm…”– címmel Szilágyi Lilla beszélget az idő szerepéről az életünkben Dr. Kovács Gézáné Ildikóval, a Női Misszió korábbi vezetőjével Szász Veronikával, a Baptista Szeretetszolgálat területi oktatási vezetőjével és Fóris Johanna szociális intézményvezetővel. Az elszalasztott és beteljesített lehetőségekről, és arról is, hogyan változott az időhöz való viszonyunk a pandémia vagy egyéb életesemények hatására. 

„Az idő abba a hitbe ringat minket, hogy ő az egyedüli barátunk, aki soha nem hagy cserben, de a kegyetlen igazság az, hogy bizony megteszi. Azt sem igazságtalan kijelenteni, hogy az idő hazudik nekünk. Azzal ámít bennünket, hogy várhatunk holnapig is azzal, amit pedig már tegnap meg kellett volna tennünk.” (McMannus: Az utolsó nyílvessző)

A „Mondd, miért?” talk showban Eszes Tünde lelkipásztorfeleséggel az egyház gazdasági szakemberével,  Petrikné Sáfrány Judit teológussal és Kovács Janka pszichológussal beszélget Tőtős Mary/Marcsi lakberendező, lelkipásztor feleség, a BNM csapatának tagja.

Veszteségekkel szembesülve ösztönösen felmerülnek bennünk a miértek. Akkor is, ha tudjuk, hogy talán sose kapunk rájuk választ.  A téma aktualitása miatt beszélgettek vendégeink a halálról, gyászról, hogy mi történik, amikor az ember azzal szembesül, hogy az élete örökre megváltozik – hogyan befolyásolják a veszteségek az Istennel való kapcsolatunkat, hogyan léphetünk a gyógyulás útjára.

„Isten sose ígérte, hogy nem fognak rossz dolgok történni, de azt megígérte, hogy velünk lesz.Ha mi válságos helyzetben is vagyunk, Isten nem!  Ő még mindig az életünkre vonatkozó tervét munkálja!”

Szemináriumok

Reimer Márta: Életutazás a házastárssal

Reimer Márti pasztorálpszichológus és párterapeuta, a keresztyén alapokon nyugvó, felekezetközi lelkigondozói képzést végző Eleos – Education  vezetője.

Márti szemináriumi előadása a házastársunkkal közös életutazás következő dimenzióira fókuszál majd:

a) a házastársak egymásra találása

b) lenyomatok az uticsomagban

c)  személyiségbeli különbözőségek

d) az egymásra hangolódás ajándéka

H. Kovács Judit: Egyedül az úton

H.Kovács Judit, vezetési -és szervezésfejlesztési tanácsadó, coach, tréner, a Barnabás Csoport önkéntes missziómunkása

„Milyen személyes érintettségem van az egyedül lét – egyedül döntéshozás terén?

Hat éves voltam, amikor Édesanyám meghalt és nyolc éves, amikor a Nagymamám -aki addig éjjel – nappal mellettem volt –  is elköltözött tőlünk. Ez volt az, amikor zsigerből és nagyon mélyen meghatározó módon és nagyon korán felismertem, ha minden megváltozik is, de az élet mégis megy tovább.

Abban jelen kell lennünk.

Felnőtt fejjel végiggondolva tudtam csak igazán elgyászolni Édesanyámat, akkor, amikor a saját újszülött gyermekemet tarthattam a kezemben.

S felnőttként tudtam felismerni azt, hogy Isten ezekkel a helyzetekkel felkészített, megedzett engem a legnagyobb veszteségekre is, és arra, hogy megéljem: a testi halál az a földi életünk része, de nem a VÉG.”

Záborszky Zsófia: Az anyaság nagy utazása

Záborszky Zsófia pszichológus, pár- és családterapeuta-jelölt, az Aurum életműhely alapítója, két kisgyermek édesanyja, lelkipásztorfeleség. Az Anyatükör Instagram oldal szerzője.

Zsófi gondolata az Anyatükörből:

Az egyik legnagyobb dolog, amit egy anya adhat a gyermekének, a saját önismeretének mélyítése.”

A gyerekre az hat, akik vagyunk, nem az, mait mondunk neki.” “Gyakrabban dicsérd a gyermeked erőfeszítését, mint a teljesítményét!” “Nem az a lényeges, hogy megóvjuk gyermekeinket minden nehézségtől, csalódástól, hanem hogy mellettük legyünk, amikor átmennek ezeken.”

Ha valamit szeretnél megváltoztatni a gyermeked viselkedésén, egy dolgon érdemes változtatnod: a saját hozzáállásodon.”

Hegyesi Zita: Utitársak a pusztától a hegytetőig: építsünk megtartó barátságokat!

Hegyesi Zita – kommunikációs szakember, a Mabim és a Pure Program vezetőségi tagja. 

„Sokszor tapasztaltam már a barátság megtartó erejét, és azt is, mit jelent megküzdeni egy-egy ilyen kapcsolatért. 

Hiszem, hogy az utunkon kiemelkedő jelentősége van annak, hogy kik az útitársaink. Elindítanak, tanácsolnak, bátorítanak, őszinte tükröt tartanak. 

A barátság különleges ajándék, nem magától értetődő. Munkát és odafigyelést kíván, mégis keveset beszélünk arról, hogyan építsünk és őrizzünk megtartó barátságokat. Hogyan legyünk jó útitársak és hogyan leljünk valódi útitársakra? Egyáltalán mit tud a barátság, amit más kapcsolati formák nem? A szemináriumon ezt fogjuk kibontani.”

Kiss-Huszti Ágota: Életreszóló útitársam, a testem

Kiss-Huszti Ágota gyógytornász, okleveles fizioterapeuta MSC, a veresegyházi Kisfüge mozgás- és fejlesztőközpont társalapítója. 

Istennek értékes a testem is vagy csak a szellemem és a lelkem? A mai világban rengeteg szó esik az egészség megőrzéséről, bár ez sokak számára a kifogástalan alakot jelenti, de vajon mit mond a Biblia erről?

A testünkben nagyon sok dolgot NEM tudunk irányítani, mint például a szívverésünket, vagy azt, hogy hogyan emésztjük meg az ételt és sajnos egyes betegségek kialakulását sem tudjuk befolyásolni, de ha ez így van, akkor nem is vagyunk felelősek a testünkért? Vagy mégis? Ezen a szemináriumon gondolkodásra és cselekvésre szeretnélek hívni, hiszen nem mindegy milyen testi minőségben éljük le azokat az éveket, amelyeket Istentől kaptunk a Földön.

Támogasd te is!

Szeretnénk azoknak segíteni, akik naponta segítenek nekünk. 
Hisszük, hogy Isten fel tud használni minket, baptista nőket abban, hogy rajtunk keresztül megáldjon másokat. Így szeretnénk ezen a konferencián félmillió forintot összegyűjteni a Heim Pál Gyerekkórház Mentálhigiéniai Központjának a támogatására. 
Kérjük, támogasd te is azokat, akik naponta a lelki betegségekkel küzdő gyerekeknek segítenek!
 
Támogatásodat “Nagy utazás” megjelöléssel a Baptista Szeretetszolgálat tetszőleges számlájára utalhatod:
OTP Bank 11736082-20054403-00000000
UniCredit Bank 10918001-00000061-69770006
 
http://www.baptistasegely.hu/adomanyozas oldalon pedig bankkártyával tudsz adakozni, itt válaszd a „Nagy Utazás a Gyerekkórházért” opciót!
 
Köszönjük, hogy te is segítesz!
 
A Heim Pál Gyerekkórház Mentálhigiéniai Központja 0-18 éves korig fogad gyerekeket, fiatal felnőtteket és szüleiket. A pszichés, mentális vagy pszichiátriai problémával küzdő gyerekeknek, szüleinek, illetve olyan családoknak nyújt segítséget, ahol ilyen problémával bíró gyermeket nevelnek (táplálási/táplálkozási zavarok, alvászavarok, viselkedési zavarok, hiperaktivitás, figyelemzavar, szorongással járó kórképek, kényszer betegségek, depresszió, pánik, schizofrénia, tanulási nehézségek,  autisztikus tünetek…).

Azért várom a konferenciát...

Kapcsolat

Baptista Női Misszió
1068 Budapest, Benczúr u. 31. 

Közreműködők:

Magyarországi Baptista Egyház 

Baptista Szeretetszolgálat

Fiatalok Krisztusért Alapítvány

Pax Televízió